D- Güçlendirilmiş İl Milli Eğitim Müdürlüğü:
– I-
Eğitim Yönetimi İl Kurulu’nun elbette belli organları ve işlevleri olacaktır. Bu organlar il milli eğitim müdürlüğü, ilçe milli eğitim müdürlükleri ve okul müdürlükleridir. İl milli eğitim müdürlüğünün ve müdürünün görevlerini biraz açtığımızda şunları görürüz:
a- İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE İŞLEVLERİ: İl milli eğitim müdürlüğü, eğitim yönetimi il kuruluna bağlı, onun üretici, yönetici ve uygulayıcı/operasyonel bir kurumu olacaktır. Yeni dönemde yetki ve sorumlulukları daha da artacaktır. Buna göre il milli eğitim müdürlüğü:
* İldeki eğitim yönetiminin ve eğitimsel çalışmaların merkezi, beyni; en yetkili ve sorumlu organı, dolayısıyla eğitim çalışmalarının planlayıcısı ve organize edicisi olacaktır. Diğer bir deyişle ilde, ilin eğitimle ilgili bütün konularında hem teorik hem de uygulamaya dönük çalışmalar yapan/yaptıran organ durumunda olacaktır.
* İldeki bütün eğitimsel sorunların teşhis ve çözümlerine yönelik olarak bireysel, grup ve komisyonlar halinde çalışmalar yapan/yaptıran ‘merkez’ durumunda olacaktır.
* Sadece ildeki eğitim bürokrasisinin yöneticisi değil, aynı zamanda gelişimi için ilin eğitimsel potansiyelini de harekete geçirecek olan kurumdur.
* İlin eğitim bakımından gelişip gelişemediğinin sorumluluğunu üstlenecektir.
* Dolayısıyla il milli eğitim müdürlükleri, teorik ve pratik alanda hem müdür hem kadro hem bilgi hem de imkânları yönünden daha da ‘güçlendirilmelidir’.
Güçlendirilmiş il milli eğitim müdürlükleri, aynı zamanda, eğitim yöneticisi yetiştirme hususunda Ülkenin ‘fidanlığı’ konumunda olacaktır. Ülke genelinde başlayacak eğitim seferberliğinde, illerin kendi içinde ve iller arasında oluşacak ‘koşu’ ve ‘rekabette’ çok ciddi bir hareketlilik, atılım ve ilerleme meydana gelecektir. Bu hareketlilik, atılım ve ilerlemede, yetki ve sorumluluk verilmiş nice müdür ve eğitim yöneticileri, inisiyatif kullanarak inancı ve tarihi aşkına çalışmaları, üretkenlikleri ve başarılarıyla öne çıkacak, yıldızı parlayacak, belki ünleri, illerinin dışına taşacaktır. Çalışma, üretkenlik ve başarılarıyla tanınacak bu insanlar hem Eğitim Yönetimi Üst Kurulu (Bakanlık Merkez Teşkilatı) hem de iller için zengin bir yönetici insan kaynağı oluşturacaktır. Buna göre ileriki zamanlarda, merkezde ve illerde bakanlar, üst düzey yöneticiler ve bürokratlar buralardan çıkacaktır, diye düşünüyorum. Ayrıca yine ileride bu parlak ve başarılı yöneticileri transfer etmek üzere iller arasında bir yarış ta başlayacaktır.
b- İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ VE İŞLEVLERİ: Eğitim yönetimi il kurulu:
* İlin eğitim sistemini ‘çalıştırma’ ‘geliştirme’ ve ‘millileştirme’ davasına yürekten inanmış hatta kendisini bu alana adamış,
* Engin tarihimizin ve günümüzün bilim ve eğitimle ilgili konularını, özellikle de karşılaştırmalı olarak eğitim bilimlerini çok iyi bir şekilde öğrenmiş ve özümsemiş,
* Medeniyetimizin ve çağımızın, bilim ve eğitim-öğretim konularına bakışını, anlayış, yaklaşım ve yöntemlerini; benzerlik ve farklılıklarını çok iyi bilen;
* Dünya görüşü ve yaşayışı itibariyle Milli bir duruş sergileyen;
* Batı emperyalizminin kirli dünyasından, özellikle de onun eğitim ve bilim anlayışında kopmuş, bağımsız bir duruma yükselmiş olan;
* Ülke genelinde eğitim sistemimizin dünü, bugünü ve geleceği hakkında sağlıklı bilgi, anlayış ve yaklaşıma sahip, ayrıca sistemin sorunları ve çözümleri üzerine yoğunlaşmış, derinleşmiş ve görüş sahibi olmuş;
* Eğitimin bilimlerinde, (eğitim yönetimi, karşılaştırmalı eğitim, PDR, program geliştirme gibi alanlarda) doktora yapmış, akademik kariyer sahibi; pratiğinde de en az on yıl başarılı eğitim yöneticiliği yapmış, eğitim bilimci birini il milli eğitim müdürü olarak atamalıdır.
İl milli eğitim müdürü katılımcı, yenilikçi, üretken ve etkin bir yönetim anlayışıyla çalışmalı, hem çok yetenekli bir organizatör olmalı, hem de sistem analizi yeteneği güçlü birisi olmalıdır.
İlini harekete geçireceği için, ekip oluşturabilme ve liderlik etme kapasitesi yüksek; yenilik üretme ve mevcudu aşma niyet ve iradesi keskin; özellikle bu kutlu göreve kendisini adamış, dava insanı olmalıdır.
Bunlara ek olarak, kendisiyle yakın çalışacak kadroyu da sürekli olarak nicelik ve nitelik yönünden geliştirmesi yani bu kadronun Liderlik Kapasitesini de yükseltmesi elzemdir.
Yukarıdaki özelikleriyle müdür ve kadrosu, ilini merkeze alıp gece-gündüz çalışmalarını yürütürken; bir yandan da ilindeki ve Ülkemizin değişik yerlerindeki üniversiteleri dolaşarak, ilinin eğitim sistemini ‘Çalıştırma’, ‘Geliştirme’ ve ‘Millileştirme’ davasına dikkatleri çekmelidir. Bu konuyu kendisine dava edinmiş insanları ve diğer bileşenleri harekete geçirme, çalıştırma, geliştirme ve millileştirme işlevini üstlenmelerini sağlaması gerekir.
Yorum yazarak Gurbetteki Erzurum Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gurbetteki Erzurum hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gurbetteki Erzurum editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gurbetteki Erzurum değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gurbetteki Erzurum Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gurbetteki Erzurum hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gurbetteki Erzurum editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gurbetteki Erzurum değil haberi geçen ajanstır.